1. Mikä on palokatko?
Palokatko on palo-osastojen välisten läpivientien paloeriste ja tiiviste. Sen tärkein tehtävä on estää liekkien, kuumuuden ja savukaasujen leviäminen läpivientien kautta rakenteessa. Palokatkon tulee toimia sille määritetyn minimi-palonkestoajan. Tällöin palokatko mahdollistaa ihmisten poistumisen tulipalosta ja estää lisävahingot. Palokatko ei saa levittää paloa, mutta se voi olla palavasta materiaalista valmistettu.
2. Mitä palokatkoista määrätään laissa?
Suomessa maankäyttö- ja rakennuslaki antaa määräykset rakennusten paloturvallisuudesta. Keskeiset ohjeet annettiin aiemmin Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa E 1, Rakennusten paloturvallisuus. ”Osastoivan rakennusosan läpi saa johtaa tarpeelliset putket, roilot, kanavat, johdot ja hormit edellyttäen, ettei olennaisesti heikennetä rakennusosan toimivuutta” Nyt uusi lainsäädäntö löytyy Ympäristöministeriön asetuksesta rakennusten paloturvallisuudesta 848/2017.
3. Mitä sertifikaatteja ja hyväksyntiä vaaditaan ajantasaisilta palokatkotuotteilta?
Helpointa on valita CE-merkitty palokatkotuote. Tällöin tuotteella on myös ETA-hyväksyntä ja tuotetta voidaan käyttää asennuksissa kaikissa EU-maissa. Palokatkotuotteen tulee olla EU:n alueella testattu yhtenevien testausmenetelmien mukaisesti. Tuotteen tulee on hyväksytty EN-standardin sertifikaattiin perustuen, CE/ETA-tekniseen hyväksyntään pohjautuen tai hyväksynnän tulee perustua ulkopuolisen, auktorisoidun testauslaitoksen antamiin hyväksyntöihin tuotteen soveltuvuudesta käyttökohteeseensa (esim. VTT:n sertifiointi) Rakentamismääräyskokoelman osan E 1 liite nimeltä Opastavia tietoja sisältää koemenetelmiä, joihin pohjautuen rakennustarvikkeen käyttö palokatkona voidaan tutkia. Palokatkotuote tulee CE-merkitä mikäli sillä on ETA-hyväksyntä. Palokatkotuotteilla ei ole toistaiseksi harmonisoitua eurooppalaista tuotestandardia. CE-merkityn tuotteen valmistaja taho on vastuussa, että tuote täyttää vaatimukset ja valmistajan on varmistettava tuotteiden laatu sekä laadittava selvitys tuotteen laadunvalvonnasta.
4. Kuka on sertifioitu palokatkoasentaja. Kuka katkoja saa yleisesti asentaa?
Henkilö kenellä on voimassaoleva VTT/Eurofins palokatkoasentaja-sertifikaatti.
Palokatkon asennuksesta vastaavalla on näyttövelvollisuus henkilöstönsä riittävästä pätevyydestä. Vähimmäisedellytys on tuotemerkki-kohtainen asentajakoulutus ja henkilökohtainen asennuskortti. Tuotemerkki-koulutus ei tee sinusta sertifioitua palokatkoasentajaa, mutta toimii osana sertifioinnissa vaadittavaa jatkokoulutusta. Rakennusliike tai yksityishenkilökin saa asentaa tuotteita kunhan käytössä on kyseisen tuotesarjan detailikuvat. Kohteen tilaaja voi määritellä mitä pätevyystasoa hän haluaa - esim. sairaanhoitopiiri voi vaatia VTT-Eurofins palokatkoasentajan sertifikaattia.
5. Miten palokatkojen asennusta valvotaan?
Palokatkojen toteutus tehdään palokatkosuunnitelman mukaisiksi. Rakennusvalvonta voi edellyttää etukäteen tehtyä palokatkosuunnitelmaa osana rakennuslupaprosessia. Palokatkojen asennuksesta ja hyväksynnästä vastaavat tilaaja ja toimittaja. Käytännössä he käyvät yhdessä tehdyt palokatkot lävitse ja tilaaja hyväksyy työn. Palokatkoja ei pääsääntöisesti tarkisteta rakennusvalvonnan toimesta (mahdollista epäselvissä tapauksissa) Tarkistus edellyttäisi käytännössä palokatkon purkamisen. Rakennustyön omavalvonta on täten keskeisessä roolissa. Palokatko merkitään tarralla, josta käy ilmi vähintään paloluokka, käytetty tuote, asentaja ja asennuspäivä ja hyväksyntäperuste. Myös kannakointi pitää huomioida.
6. Mitä tarkoittavat Teknisissä Tuoteseloisteissa olevat E ja EI merkinnät?
E tarkoittaa savukaasutiiveyttä (osastoivuutta). I tarkoittaa eristävyyttä tulipalossa kohoavaa lämpötilaa vastaan, mitattuna palotestein rakenteen toiselta puolen.
Suomessa vaatimus palo-osastointiin on lähes poikkeuksetta EI, eli molemmat tiiveys ja lämpötilan nousun estäminen pitää huomioida. Paloluokitus perustuu luokitusstandardiin EN 13501-2 ja sen velvoittaviin testistandardeihin EN 1366-3 ja EN 1366-4.
7. Mitä palonkestävyysaika tarkoittaa käytännössä?
Yhdistelmä EI tarkoittaa savukaasutiiveyttä ja lämmöneristävyyttä. Näihin liitetään luku, esim. EI 60, jolloin yhdistelmä tarkoittaa vähintään 60 minuutin tiiveyttä savukaasuja vastaan ja 60 minuutin eristävyyttä lämpötilannousua vastaan rakenteen toiselle puolen. Käytännössä palonkestävyysaika tarkoittaa tässä tapauksessa 60 minuutin poistumisaikaa tulipalon sattuessa osastoivan rakenteen toisella puolen oleville henkilöille eli esim. kerrostalohuoneistopalossa viereisen huoneiston henkilöille ( tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö tulipalon sattuessa kannattaisi heti poistua tilasta)
8. Olen asentanut toisen valmistajan palokatkoja pitkään. Voinko asentaa Tytan-palokatkoja ilman Rakennuskemian palokatkokoulutusta?
Vaikka sinulla on pitkä kokemus toisesta palokatkosarjasta, toisen tuotesarjan hyväksynnät voivat olla erilaiset. Tällöin vaikka asennus on tuttua, oikeat materiaalisyvyydet voivat poiketa. Lisäksi toisen tuotesarjan samankaltainen tuote voi olla erilailla palohyväksytty esim. läpivientien tai saumojen suhteen. Et voi tietää näitä yksityiskohtia ilman Tytan palokatkodetaileja, jotka saat ladattua tältä sivustolta. Ilman niitä asennus menee väärin.
9. Palokatkon asennuskohteessa on muoviputki vaikka palokatkosuunnitelmaan on piirretty teräsputki. Asennetaanko palokatko silti alkuperäisen palokatkosuunnitelman mukaisesti?
Ei. Ota yhteys vastaajaan työnjohtajaan. Jos sinulla on ko. muoviputkikoolle soveltuva paisuva palokatkomateriaali, voit asentaa sen, mutta tieto muutoksesta tulee saattaa tilaajan ja palokatkosuunnittelijan tietoon.
10. Mikä ero on palokatkonauhalla ja palokatkomansetilla?
Toimintaperiaate on molemmissa sama eli tuotteissa oleva grafiitti paisuu voimakkasti kun lämpötila nousee noin +350 asteeseen ja ylitse. Nauha sijoitetaan rakenteen sisään ja mansetti jää rakenteen ulkopuolelle, tämä on suurin ero. Muista tiivistää rakenteen ja mansetin/nauhan väli savukaasutiiviiksi, muutoin osastointi ei toimi oikein ja äänet ja ruuankäryt voivat kulkeutua osastosta toiseen.
11. Mistä Tytan B1-palokatkotuotteita voi hankkia?
Tuotteita on myynnissä K-Raudoissa ja Onninen Express-myymälöissä.
12. Minulla on Tytan Tulisijamassaa, jonka lämmönkestoksi annetaan +1500 astetta. Voiko tuotetta käyttää palokatkona?
Ei voi eikä saa käyttää. Tulisijamassalla ei ole palotestauksien kautta hankittua paloluokitusta eikä tuotetta on suunniteltu käytettävän passiivisena palontorjuntatuotteena.
Tuote soveltuu ei-paloluokiteltujen läpivientien ja saumojen tiivistämiseen, kohteissa joissa lämpötilat ovat korkeita.
13. Tarvitsen palokatkosuunnitelman. Saako Teiltä?
Meillä on ulkoinen suunnittelutoimisto käytettävissä tähän.
14. Toimiiko 2-K Palokatkovaahto tavanomaisella silikonipuristimella?
Ei toimi. Tuote vaatii oman, erikantaisen 2-K puristimen, jossa on tarpeeksi voimakas puristus. Mikäli teet tuotteella usein asennuksia, kannattaa akkukäyttöisen puristimen hankinta.
15. Autotallin putkiläpivienti on tehty seinän läpi PU-vaahdolla. Onko läpivienti tehty paloteknisesti oikein?
Riippuu siitä onko läpivienti tehty osastoivaan seinään. Jos tallissa ei ole palo-osastoa (esim. EI60) niin läpivienti voidaan toteuttaa ilman palokatkoja.
Mutta jos tila on määritetty palo-osastoksi (kattilahuone tms.) niin putkiläpiviennin pitää edustaa osaston paloluokitusta.
Jos kyseinen PU-vaahto on hyväksytty osastoivaan läpivientiin ko. putkimateriaalilla, niin asia on kunnossa. Huomiona, että useimmat 1-K palovaahdot eivät ole läpivienteihin hyväksyttyjä.
16. Palokatkotarroja tarvittaisiin. Mistä niitä saa?
K-Raudasta ja Onniselta voit ostaa niitä, pakkaus on 25 kpl / pussi.
17. Asunto-osakeyhtiössäni on palo-osasto, johon ei ole tehty lainkaan palokatkoja.
Ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään. Kaikkien asukkaiden etu on, että palo-osastointi laitetaan kuntoon. Jos palo-osasto on rakenteilla tai remontissa,
palokatkot pitää olla siinäkin tapauksessa tilapäistoteutuksella asennettu.
18. Käykö paloluokiteltu Tytan B1 pistoolivaahto kaikkeen palotiivisteeksi?
Kaikkeen; ei käy. Tuote on paloluokiteltu saumoihin kivi/betonirakenteissa. Sauman maksimileveys palo-osastossa saa olla 20 mm. Tyypillinen käyttökohde on esim parvekelaatan ja kerrostalon rungon välin saumaus EI 60 paloluokkaan. Myös palo-ovien karmeihin löytyy muutamia detailikuvia rakennuspaikkakohtaisena.
19.Miten toimia, jos palokatko ei ole asennettavissa ETA-hyväksynnän mukaisesti?
Tällöin tehdään rakennuspaikkakohtainen arviointi (ETA:sta poikkeava detailkuva käytännössä )Tämän tekee palokatkosuunnittelija tai rakennesuunnittelija.
Käytännössä iso osa toteutuksista on rakennuspaikkakohtaisia, esim kaikki hormit, ontelolaatat, IV-kanavat ja rakenteet mitä ei ETA:ssa ole testattu.
20. Onko Tytan-sarjassa palokatkoa PEX-käyttövesiputkille?
Löytyy ratkaisuja, esim. seinissä paloakryylillä + kivivillalla tai B1 palokatkolevyllä toteutettavissa. Myös B1 Palokipsillä onnistuu pystysuunnassa.
21. Voidaanko Tytan paloakryylillä tiivistää puukiukaan hormiliitos seinään?
Ei missään tapauksessa! Paisuvana tuotteena paloakryyli alkaa paisua noin +200 asteen jälkeen, jolloin sen tilavuus kasvaa n. 5-kertaiseksi. Tällöin on olemassa riski rakenteen vaurioitumiseen ja sitä kautta jopa tulipaloon. Mitään palokatkotuotetta ei ole tarkoitettu jatkuvaan kuumentuvaan kohteeseen, palokatko on tulipalon sattuessa aina uusittava. Hormiliitos voidaan tiivistää Tytan tulisijamassalla tai elastisella Tytan palokuidulla.
22. Mikä Tytanin palokatkoista tekee muita tunnettuja merkkejä paremman tuotesarjan?
Eri tuotesarjoilla on omat puolensa. Kun kohteen palokatkosuunnittelu alkaa, vertaa tuotteiden hintoja, tarvittavia paksuuksia ja sertifiointeja. Tytan tuotteet saat K-ryhmästä tai esim. Onniselta omilla sopimusalennuksillasi ja sinulle voidaan antaa maksuton koulutus tuotteiden käyttöön. Työmailla voi tulla eteen paikkoja, joissa et edes selviä yhden tuotesarjan tuotteilla. Mikään ei estä käyttämästä työmaalla useampaa kuin yhtä eri tuotemerkin tuotetta; huolehdi tällöin, että työkuvat ovat kyseisen tuotemerkin ohjeiden mukaiset ja että tuotteet ovat CE-merkitty.
23. Rakenne on kahiseinä 80mm. Teillä ei ole hyväksyntäkuvissa kyseistä rakennetta?
Kevytseinien eli kipsilevyseinien ETA:ssa olevat hyväksynnät soveltuvat kivirakenteiseen seinään. 80mm kahitiili-seinällä on vähintään 100mm kipsilevyseinän palonkesto. Mutta kiviseinien hyväksynnät eivät sovellu kevytseinään. Jossain tapauksissa seinän paksuutta joudutaan lisäämään osastoinnin kohdalle, esim palokatkolevyllä.
24. Kohteessa on palokatkosuunnitelma tehtynä eri tuotemerkin palokatkotuotteille. Eli niillä on toteuttava palokatkot?
Ei välttämättä. Suunnitelma voidaan päivittää Tytan B1-sarjallekin. Tällöin tehdään uudet työkuvat aukoittain/saumoittain ja rakennesuunnittelija leimauttaa ne rakennusvalvonnassa. Kohteesta ja urakan suuruudesta riippuu miten kannattavaa tämä on. Vaihtaminen ei ole mitenkään harvinaista. Tällaista suunnitelman vaihtoa varten meillä on yhteistyökumppani.
26. Korvaako palokatko IV-kanavassa palopellin?
Ei korvaa. Palopelti pitää asentaa jos se on LVIS-suunnitelmissa sisällytetty. Pellin asentamiseen on oma ohjeistus pellin valmistajalta. Tytan palokatkodetaileissa pelti on termillä palonrajoitin.
27. Kohteen osastoiva seinärakenne on ns. pelti-sandwichiä. Onko ETA-hyväksyntää tai VTT/Eurofins-polttotestituloksia?
Ei ole.
Olemme toteuttaneet näihin kuitenkin palokatkoja ja tällöin mennään rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän mukaan, mutta asia pitää varmistaa rakennusvalvonnasta esim. rakennesuunnittelijan toimesta. Älkää asentako ennenkuin kuvat on hyväksytetty rakennusvalvonnassa.
28. Palokatko kaapeleille tulee toisesta päästä ulkotilaan. Pitääkö tässä valita tuote eri lailla?
Suojaa ulkotilaan tuleva katko pinnoittamalla se MS-polymeripohjaisella massalla. Voit käyttää esim. Tytan B1 palomassaa, joka on home- ja UV-suojattu.
Päällystys tällä massalla ei vaikuta esim paloakryylin toimintaan palotilanteessa, mutta päällysteelle ei myöskään huomioida lisäystä palonkestossa.
30. Miksi kupariputkille on omat hyväksynnät? Eikö teräsputken hyväksyntä ole sama asia?
Molemmat putkimateriaalit ovat käytännössä aina palamattomia.
Sen sijaan lämmönjohtokyky on kuparilla noin 7-kertainen teräkseen verrattuna. Tällöin lämmönnousu kupariputkea pitkin palo-osaston toisella puolella on todellinen ongelma ja pitää huomioida. Kupariputkesta emittoituva lämpökuorma tulipalossa voi sytyttää materiaaleja siten paljon nopeammin osaston toisella puolen kuin teräsputki.
31.Ovatko hyvin ohutseinäiset alumiinisuojaputket kaapeleille palamattomia?
Näiden palonkesto on käytännössä niin huono, että suosittelemme käsittelemään näitä putkia kuten palavia.
32. Kohteeseen tulee PP-muoviset dB-viemäriputket / Rehau Raupiano plus. Mitä palokatkotuotteita voidaan käyttää?
Ko. putkelle löytyy hyväksyntiä mansetille ja palokatkonauhalle.
33.Vanhaan palokatkoon tekniikkakuilussa pitäisi lisätä yksi pieni kaapeli. Kipsimassalla tehty valu aikanaan. Miten palokatko merkitään tämän jälkeen - uuden vaiko vanhan palokatkon mukaan?
Lain mukaan pieniä muutoksia saa tehdä. Yksittäinen pienen kaapelin tuominen kipsimassan läpi on sellainen. Tällöin palokatkotarra jää edustamaan alkuperäistä palokatkoa, koska sitä ei pureta vaan siihen lisätään tuo kaapeli. Kaapelinlisäys tulee saattaa kuitenkin kohteen piirustuksiin ja kaapelin palokatko täytyy olla savutiivis. Yhtä palokatkoa ei voida merkitä kahdella eri tarralla.
34. Kohteessa on vaatimuksia rakennusmateriaalien päästöluokkien suhteen myös palokatkoille. Mitä luokituksia Tytanin palokatkoille on?
Tytan Palokatkolevyllä on M 1 päästöluokitus. Kaikilla muilla tuotteilla on EC 1plus- todistus, joka on korkein eurooppalainen rakennusmateriaalin päästöluokitusstandardi, ja vastaa käytännössä M 1 -luokitusta.
35. Palo-oven asennusohjeessa on karmin ja rakenteen väli neuvottu eristettävän kivivillalla ja palomassalla. Voiko vaihtoehtoisesti käyttää PU-vaahtoa, jolla on paloluokitusta?
Voidaan, edellytyksellä, että rakennesuunnittelija hakee muutoksen rakennusvalvonnasta. Tällöin tehdään uusi lupakuva asennukseen. Tytan B 1 vaahtoa voidaan käyttää saumoissa 20 mm asti kivi/betoni/tiili-rakenteessa, paloluokat EI 60 - EI 240 ja vaahdon paksuus 140 - 150mm. Lisäksi esim. puinen puitelista suojaa vaahtoa.
ETA- hyväksyntä 16/0040 löytyy palopistoolivaahdolle.
36.Palokatko-koulutuksessa opastettiin mansetista, että se jää rakenteen ulkopuolelle. Kohteessa on levyhormiin asennettu mansetti rakenteen sisään, teidän luvalla. Miten tämä on mahdollista?
Poikkeava asennus voi olla joskus ainoa vaihtoehto tehdä edes tyydyttävä palokatko. Kyseisessä tapauksessa asiasta keskusteltiin rakennusvalvonnan kanssa ja yhdessä hyväksyttiin rakennuspaikkakohtaisena toteutuksena mansetin kääntäminen. Levyrakenteet voivat olla hankalia toteuttaa, esim. tässä tapauksessa mansetti tuli vain seinän toiselle puolelle, koska kyseessä oli nousuhormi.
37. Lämpöpatterien 16mm nousuputket 2 kpl rinnan 50mm välillä. Voidaanko osastoida paloakryylillä?
Kyllä, mutta paloakryyli-toteutus vaatii erillisen aukon kummallekin putkelle. Yhdistelmänä voidaan toteuttaa 2-K palovaahdolla tai palokatkolevyllä.
38. Kohteen lämpötila on sisällä pakkasen puolella yöaikaan. Onko tästä ongelmia palokatkoja ajatellen?
Vesipohjaisten tuotteiden kanssa tämä tietää ongelmia. Paloakryyli tai palokipsimassa ovat vaarassa haljeta kuivumisvaiheessa, mitä kylmempää, sitä isompi
riski. Kohteen lämpötilan pitää olla nollan yläpuolella osastointityötä ajatellen.
39.Palokatko tulee elintarvikehuoneistoon. Miten pitää toimia?
Palokatko voidaan päällystää massalla, millä on elintarvikehyväksyntä. Huomioi, että tämä ylimääräinen massa ei saa vähentää varsinaisen palokatkotuotteen asennussyvyyttä. Rakennuskemian tuotteista RK Fix and Seal Original (entinen Ratkaisumassa) tuotteella on elintarvikehyväksyntä, värilliset massat (ei kirkas)
Tuotetta myy mm. Tokmanni.
40. Miten ELPO-hormi osastoidaan?
Hormi itsessään on oma valmis palo-osasto. Tarkista ensin onko valmistajalta ohjeistusta. Kaikki hormista lähtevät tai siihen tulevat tekniikkalisäykset pitää tehdä palokatkona. Toteutus yleensä palokatkonauha (muoviputkihaarat) tai 2-K palovaahto (sähkönousut)
41. Minkäkokoinen aukko seinään paloakryylillä tehtävään 32mm putkiläpivientiin?
Minimi on putki + 20 mm eli aukko vähintään halkaisija 52 mm. Mahdollinen putkieriste pitää huomioida ja mitoittaa reikä eristetyn putken halkaisijan mukaan, silloin kun eriste viedään läpi palokatkon.
42. Onko rajoitusta tekniikkakuilussa tekniikan määrän aukossa? Kipsimassalla toteutus.
Aukkoon max. 60 % tekniikkaa. Tekniikoiden etäisyys aukon reunoista min. 30 mm. Keskinäinen etäisyys aukon sisällä palamattomilla tekniikoilla 0 mm, palavilla 30 mm.
Jos käytät valupohjana muuta kuin kovaa kivivillalevyä, valupohja pitää lopuksi poistaa.
43. Onko Tytan 2-K vaahdolle jokin asennussyvyys? Aukon koko ontelolaatassa on 800 x 750mm.
Kyllä. Minimisyvyys on 144mm tai 200mm. Vaahto ei anna mitään paloluokkaa jos sitä on laitettu vain näöksi pintakerros.
Aukkosi on kuitenkin liian iso 2-K vaahdolle. Hyväksynnät rajoittaa aukon max. koon 450x450mm lattioissa tai kaapeleilla reikä 300 mm tai 270mm x 270mm.
Katso tekniikoiden väliset etäisyys-minimit ohjeesta mikäli aukossa on useita eri tekniikoita.
44. Onko Tytan palokatkot halogenivapaita?
Kyllä ovat. Eli niistä ei muodostu syövyttäviä kaasuja tai sammutusvesiä palotilanteessa. Soveltuvat esim. metroverkkoon käyttöön.
45. Pitääkö Sprinkler-putket eristää palokatkon kohdalla?
Tähän on yleistynyt periaate; putken sisältämä , palotilanteessa virtaava vesi riittää jäähdyttämään sprinkler-putkea palotilanteessa.
Putken eristäminen ei ole kuitenkaan missään nimessä väärin ja se voidaan sisällyttää toteutukseen.
46. Miten kannakointi pitää tehdä palokatkoihin?
Katso detail-kuvasta annettu etäisyys ja myös annetaanko etäisyys vielä toisellekin kannakkeelle (seinissä esim 270mm ja 470mm ) Lattiassa palokatkon kannakointi tulee osastoinnin yläpuolelle (esim 350mm), seinissä molemmin puolin rakennetta. Kannakoinnin palonkesto pitää olla vähintään palokatkon palonkesto - palamatonta materiaalia käytännössä. Esim. muovinen nippuside ei voi olla kaapelinipun kannakointina osastoivassa paikassa. Osastointien kohdalla mennään palokatkodetailien mukaan, muuten LVIS-suunnitelman mukaan.
48. Työmaalla osastointiin palokatkonauhalla 110mm PVC-putkea pystysuunnassa kerrosten lävitse. Nauhaa piti laittaa 2 kierrosta putken ympärille mutta alihankkija laittoi vahingossa vain yhden kierroksen ja valoi laatat kiinni. Mitä pitäisi tehdä? Ei haluta purkaa enää.
Tehkää osastointi mansetilla laatan alapintoihin. Tällöin ei tarvitse purkaa mitään. Puuttuva kierros nauhaa tarkoittaa, että paloluokkaa ei välttämättä ole lainkaan, jos paisunta ei riitä sulkemaan palossa koko putkilinjaa.
49. Mikä on Sewatek?
Sewatek on läpivienti-moduli, joka toimii palokatkona. Tuotteen runko muodostaa yhdessä läpiviennin savukittauksen kanssa osastoinnin. Käytetään esim. kupari-tai
teräsputkien läpivienteihin vaaka- tai pystysuunnassa. Tuote on usein valmiiksi asennettu jo elementtitehtaalla. Savukittaus tehdään esim. paloakryylillä.
50. Mansetin asennuksessa ongelmana, että aukon reunat murtuu kun propataan. Miksi mansetin kiinnityssiivet eivät ole pidemmät?
Aukkokoko on väärin, jos näin tapahtuu. Aukko mansetille pitää olla pienempi kuin mansetin ulkohalkaisija. Putki +20mm on yleinen suositus aukolle.
Kipsimassalla voidaan korjata ja oikaista rakennetta, ja kipsiin voidaan myöhemmin kiinnittää mansetti.
51. Muoviviemärin osastointiin on piirretty palokatkonauha ja min. 100mm paksu palokipsimassa. Haluttaisiin vaihtaa kipsi juotosbetoniksi. Onko ok?
Jos rakennusvalvonta hyväksyy juotosbetonin käytön, sillä on tapauskohtaisesti tehty palokipsin asemasta. Tällöin detailikuvat pitää muuttaa juotosbetonille.
Maahantuojana emme silti anna yleistä hyväksyntää tähän, koska polttokokeet on tehty palokipsimassalla. Palokipsin lämmönsiirto-ominaisuus on parempi kuin juotosbetonilla. Lisäksi kipsi ei kutistu missään tilanteessa.
52. Voidaanko paloakryylin kanssa viedä useita metalliputkia samasta aukosta läpi?
ETA-hyväksynnän mukaisesti tämä ei ole sallittu. Poikkeustilanteissa joskus näin on toimittu rakennuspaikkakohtaisena ratkaisuna, jolloin paloluokkaa ei voida antaa.
Erityisesti kupariputkien kanssa toimenpidettä pitää välttää.
53. Kupariputkien pinta sinistyy paloakryylin reunakohdista. Mistä on kyse?
Tytan paloakryyli on vesipohjainen. Tuote kuivuu siis siinä olevan veden haihtumisen myötä. Kupariputken pinta hapettuu tällöin pintakerroksestaan ja vaihtaa väriä sinertävään. Kyseessä on normaali kuparin hapettumisreaktio. Putki ei vahingoitu tästä. Sama ilmiö on nähtävissä esim kuparikatoilla. Värimuutos voidaan ehkäistä esim maalaamalla putket kohdista, jotka menevät rakenteen läpi.
54. Voiko sinkattuja teräsputkia massata Tytan Paloakryylillä?
Kyllä voi. Tuote ei sisällä grafiittia.
55. Onko Tytan sarjassa säädettävää mansettinauhaa?
Kyllä, meillä on valikoimassa Flamron N EC.
56. Ostin Tytan 2-K Palovaahtoa. Tuote ei turpoa lainkaan ja tulee ihme liruna kun sitä puristan 2-K tykillä.
Erittäin todennäköisesti tuote on vanhentunut. Katso leima tuotteesta. Tuote sisältää isosyanaattia ja sen säilyvyys on 12kk.
57. Voitteko ottaa palokatkourakan valvontavastuun kohteesta, johon tulee teidän palokatkot?
Emme voi. Olemme maahantuoja.
58. Teemme osastointitöitä linja-saneerauksien yhteydessä. Voinko saada tarjouksen tuotteistanne?
Ota yhteyttä, niin saat hinnaston. Myymme palokatkotuotteet AINA jakelijoidemme kautta (vähintään lasku kiertää ) Katso kohta 11.
59. Onko ratkaisua kupariputkelle jatkuvalla kivivillaeristeellä lattialaatassa?
On, 54mm putkihalkaisijaan asti EI 180 toteutus löytyy. Aukko max. 300x300mm ja aukko min. putki eristettynä + 20mm.
Paloakryyliä min. 25mm laatan yläpintaan ja sen alle min. 48mm kivivillaa. Putkieriste 20 mm paksua kivivillaa.
60. Kohteessa on valurautaa 110mm uudet viemärit. Palokatkodetailin mukaan putkeen pitää laittaa myös kivivillaputkieristettä 1.0 m pätkät rakenteen ylä- ja alapuolelle paloakryyli-kittauksen lisäksi. Miksi?
Paloluokitus ei toteudu muutoin kuten suunniteltu. Mieti kuinka paljon lämpöä 110mm teräsputki johtaa palotilanteessa - se hehkuu punaisena.
Joskus eristettä ei saada metriä, silloin laitetaan se matka mikä saadaan mahdollisimman paksua kivivillaeristettä. Tuli ja kuumuus nousee aina ylöspäin, jolloin laatan alapinta on se kriittisin kohta. Paloakryylin tehtävä on taata tiiveys.
61. Työkuvassa on min. 100mm kipsivalu ja paloluokka EI 60. Kohteessa on vain EI 30 vaatimus kaapelinipulle. Kun valan 50mm, täyttyykö EI 30 näin?
Ei. Puolittamalla materiaalivahvuus, paloluokka ei puolitu. 50mm valu ei anna mitään paloluokkaa, koska sitä ei ole testattu polttokokein.
62. Onko tuotteiden kaikki polttokoetulokset listattu niiden ETA-hyväksynnissä?
Valmistajalla on myös testituloksia, joita ei ole ETA:ssa. Esim. puurakenteella löytyy EN-tason polttokoetuloksia. Palotestaus on jatkuvaa ja voi sanoa, että ETAa:n on aina tulossa jotain uutta. Jokin puuttuva ratkaisu työmaalle voi olla jo testattu ja sitä voidaan yleensä käyttää rakennuspaikkakohtaisena ratkaisuna. Tarvittaessa tehdään erillinen todistus, että polttokoe on tehty. Joskus viranomaiskanta on , että vain ETA kelpaa.
63. Tytan B1 Palopistoolivaahtoa käytetty työmaalla. Tuote jää marenkimaiseksi ja murenee samantien jos siihen koskee vaahdotuksen jälkeen. Keli -5 astetta noin.
Kyseessä ei ole talvivaahto. Keli pitää olla vähintään +10 ja pullon lämpötila +10 vähintään. Marenkimainen vaahto lopulla muuttuu joustavaksi, mutta ottaa aikaa useita päiviä. Pakkasilmassa on erittäin vähän kosteutta, siksi vaahto jää marenkimaiseksi, kun vaahdon kuivuminen vaatii vettä ilmasta.
64. Pitäisi rakentaa osastoiva EI 30 seinä kipsilevystä. Montako levyä pitää olla?
Normaali 12.5 mm paksu kipsilevy antaa EI 15. EI 30 rakenne vaatii siis 2 kpl niitä. Asia erikseen on erikoislevyt palontorjuntaan, niissä voi olla eri periaate levyjen määrään.
Kipsilevyjen välissä olevalle villalle ei yleensä lasketa paloluokkaa. Äänieristeenä se voidaan kuitenkin tarvita.
65. Miten kipsimassan valutuki pitäisi rakentaa kun tekniikka on aukosta jo läpi?
Tähän on muutama vaihtoehto. Jos aukko on melko täynnä tekniikkaa, yleensä helpoin on tehdä kipsisatsi pienemmällä vesimäärällä ja ns. leipoa se paikalleen alapuolelta laattaa jopa ilman valutukea. Tällöin valun minimipaksuudeksi tehdään 100mm.
Jos käytetään kovaa kivivillalevyä tai Tytan 50mm 1-S levyä valutukena, sitä joutuu palastelemaan, mutta tällöin valu onnistuu notkeampana (=enemmän sekoitusvettä) ja yläpuolelta tehden. Pitää olla tarkkana, onko 50mm kivivillalevy+ 50 mm palokipsimassa toteutus hyväksyntien mukaan mahdollista - esim PP putkia voidaan valaa vain paloakatkonauha+min. 100mm kipsimassavalu periaatteella. Jos levyä käytetään alla, valu pitää olla silti min 100mm paksu. Levymäinen villa kannattaa liimata aukon reunoihin paloakryylillä tai pu-vaahdolla. Palojen väliin paloakryyliä tai pehmeää kivivillaa. Päälle tuleva valu tarttuu nopeasti aukon reunoihin ja kuivuessaan turpoaa noin 1 % - tällöin palokatkosta tulee savutiivis. Myös vanerilappu käy valutueksi laatan alapintaan, se on kuitenkin lopuksi poistettava. Yli 1 m2 valut raudoitetaan. Kun vapaa aukko on yli 400mm, niin pitää lisäksi raudoittaa myös tuo osa valusta.
67. Mikä on yleisin ongelma palokatkoasennuksissa?
Ainakin aikataulullisiin ongelmiin on usein yksi syy: työmaan ohjeistus osastoivien rakenteiden kohdalla. Jos sitä ei ole tehty, työmaalla tehdään asioita väärässä järjestyksessä, reikäkoot on väärin jne.
68. Kun putket on muuten ohjeistettu eristämään myös rakenteiden läpi, niin osastointien kohdalla detailissa on katkeava villaeriste. Onko tämä järkevää?
Tähän vastauksemme on: paras olisi tehdä samanlailla koko kiinteistö. Tytan sarjassakin on jo ratkaisuja, joissa villaeriste menee pitkänä rakenteen läpi.
Ongelmat liittyvät yleensä kondenssiin, jota ei synny silloin kun palokatko on tiivis.
Eli katkeava villaeriste kyllä toimii, mutta jos sen savukittaus tehdään huonosti, happea pääsee palokatkon taakse ja kondenssia voi syntyä lämpötilaerojen takia.
Suunnittelija pitää tehdä tietoiseksi asiasta jos eristyksiä muutetaan.
69. Millä voi toteuttaa EI 60 sauman kahden kivilaatan väliin lattiassa?
-Kivivillaa (tiheys vähintään 40kg/m3) 25mm ja sen päälle vähintään 25mm Tytan Linear B1 Paloakryyliä antaa EI 120. Toteutus laatan yläpintaan.
-Kivivillaa 90mm vähintään ja sen päälle vähintään 10mm Tytan paloakryyliä. Tämä antaa EI 240 yläpuoleen laattaa tehtynä.
-Tytan B1 Palokatkovaahtoa 150mm syvästi antaa EI 180. Maksimi sauman leveys on 20mm.
Suositus sauman minimileveydeksi kaikkiin saumoihin on 10mm.
71. Kohteen vanhat valurautaviemärit sukitetaan. Miten niitä tulkitaan paloteknisesti tämän jälkeen?
Ne ovat edelleen teräsputkia. Esim. mansetin käyttö tällöin on teknisesti väärin.
72. Kohde on uusi kerrostalo 5 kerrosta ja vintti. Pitääkö joka kerroksen väli osastoida palokatkoilla?
Tämä selviää kohteen paloteknisestä suunnitelmasta. Kysy rakennesuunnitelijalta. Jos kohteessa on kerros-osastointi, niin silloin kaikki kerrokset osastoidaan omiksi osastoiksi.
73. Mikä on hyvä tuote sähkönippujen nousuputkiin lattian läpi?
Tytan 2-K palovaahtoa usein käytetään näissä. Tuote turpoaa asennuksen aikana, jolloin se nousee itsestään pystysuunnassa esim villatupon avulla ja myös tiiveys kaapeleiden lomaan toteutuu. EI 60 taso saavutetaan kun kuivanutta vaahtoa on min. 144 mm syvästi. Tuotteen sekoituskärki on 200 mm pitkä.
74. Onko Tytanilla ETA-hyväksyntiä puurakenteisiin?
Kyllä. Ole yhteydessä tekniseen neuvontaan.
75. Onko Tytan 2-K vaahdolle olemassa akkukäyttöistä puristinta?
Mm. Vantaalla Kartecon Oy edustaa työkalua.
76.Yksittäinen paloakryylikittaus putken ympärillä on haljennut. Toimiiko palokatko kuitenkin?
Tuote paisuu oikein, mutta ei ole mahdollisesti täysin tiivis. Pintaan tulee vetää uusi kerros samaa tuotetta. Syy tuotteen halkeamiseen yleensä on ulkoinen tekijä, esim. liian nopea kuivuminen työmaalla.
78. Miten pitäisi tehdä uuden paritalon osastointi vintin osalta?
Yleensä vaaditaan, että osastointi tehdään vesikattoon saakka ja palon leviäminen räystään kautta on estetty. Tämä ei tarkoita, että osastoiva seinä rakennetaan kiinni katemateriaaliin; siellä pitää olla yläpäässä niinsanottu joustovara (kivivillaa / paloteknistä pu-vaahtoa) mm. lumikuorman takia. Parasta olla yhteydessä kohteen rakennesuunnittelijaan asiasta.
79. Voiko palokatkomansetin asentaa myös laatan yläpuolelle?
Kyllä, mutta ole yhteydessä tekniseen neuvontaan jos kyseessä on niinsanottu desibeli-muoviviemäri.
80. Kun sähkökaapeli on muovisessa suojaputkessa, pitääkö kaapelin ja putken pieni väli savutiivistää?
ETA-hyväksynnissä tätä ei vaadita paloluokan toteutumiseksi. Tiivistämistä on välillä vaadittu työmaavalvonnan puolesta, ja tiivistys voidaan toki tehdä.
81. Kiviseinässä 150mm on rinnakkain halk 80mm porattuja reikiä. Yhteen tulee metalliputki 32mm Armaflex-eristeellä sekä lisänä unohtunut kaapeli 20mm. Voiko toteutus olla yhä Paloakryylikittaus ja kivivillaa rakenteen keskellä?
Käytä Tytan 2-K Palovaahtoa tähän aukkoon. Kyseessä on yhdistelmäläpivienti kun kaapeli lisätään samaan aukkoon metalliputken kanssa. Lisäksi 20mm kaapeli ei ole enää ns. pieni lisäys vaan siinä on lämpöä johtavaa kuparia jonkin verran. Vaahtoa pitää olla 144mm syvästi jotta se antaa EI 60. Kaapeli tulee olla min. 50mm aukon yläreunasta.
82.Muovinen lattiakaivo yhdistyy kivivillalla lisä-äänieristettyyn desibeli-muoviviemärin pystylinjaan. Toteutus wrap nauha ja kipsivalu. Saako kivivilla-putkieristeen asentaa kiinni wrapin alapintaan?
Valmistajan mukaan nauha toimii ok tässä tapauksessa. Voidaan jättää myös esim 50mm väli, toimii silloinkin.
83. Voiko Tytan Palopistoolivaahdolla täyttää palo-osaston tyhjiä pieniä aukkoja?
Tuotteella ei ole hyväksyntää läpivienteihin, joten ei saa täyttää.
84.Lattian yhdistelmäpalokatkoon valetaan kipsimassaa min. 100mm ja muoviputken ympärille tulee palokatkonauhaa, voidaanko työvaiheessa valulapuksi alimmaksi laitettu villalevy jättää lattiarakenteeseen?
Kyllä. Valmistajan mukaan wrap toimii oikein. Kova kivivillalevy parantaa käytännössä palonkestoa.
85. Voidaanko detailissa määritetty kipsivalu min. 100mm korvata 50mm kova kivivillalevy ja sen päälle 50mm kipsivalua?
Ei. Palonkesto on huonompi näin. Toisinpäin vaihto onnistuu eli jos kuvassa on kivivillalevy 50mm + kipsivalu 50mm, niin 100mm kipsi toimii ja antaa vähintään saman paloluokan. Jos pitää toimia kivivillalevyn kanssa ja detailissa on 100mm kipsiä, kipsivalua pitää valaa min. 100mm levyn päälle. Levy voi jäädä alimmaksi paikoilleen, katso edellinen kohta.
86. Saako kipsivaluun kiinnittää mansetin muoviputken ympärille, lattiavalussa?
Kyllä. Mansetti toimii kipsiin kiinnitettynä. Kipsi on kova materiaali, joten mansetin kiinnitys siihen ei ole ongelma.
87. Desibelimuoviviemärin valmistaja on antanut kannakointimitat mitkä poikkeavat palokatkodetailin mitoista. Eivät anna takuuta desibeliarvoille jos kannakoidaan eri mitoilla.
Osastointien kohdalla toimitaan palokatkodetailien mukaisesti. Polttokokeita palokatkoratkaisuille ei tehdä putkivalmistajien kannakointisuositusten mukaan, koska polttokoe koostuu monesta muuttuvasta tekijästä ja putkimerkkejä on kymmeniä. Jos desibeliarvo laskennallisesti on alempi osastoinnin kohdalla lyhyellä matkalla, on vähemmän riskistä, kuin että kannakointi on tehty paloteknisesti väärään etäisyyteen rakenteesta.
88. Onko Tytan B1 Paloakryylissä M1-päästöluokitusta?
Ei ole. EC1plus-eurooppalainen päästöluokitus on. Jos kohde on vaativa esim sairaala, yleensä vaaditaan tuo M1. Meiltä löytyy M1 luokiteltu normaali akryylimassa.
89. Saako mansetin asentaa muoviputken muhvin kohdalle?
Kyllä. Mansetin ETA:ssa sanotaan näin: TYTAN B1 Fire Collar are oversized to allow for the natural gradient of pipework for flow purposes and inconsistencies of pipe installation. Eli mansetit on testattu ylikokoon, testeissä on huomioitu putkien kaato ja muhvit. Huomiona, että esim 110mm mansetti ei mahdu 110mm linjan muhvin kohdalle. Tällöin käytetään tyypillisesti 125mm mansettia tai 160mm mansettia.
90. Mansetin detailkuvassa on ohjeistettu putken ja rakenteen välin sulkeminen kivivillalla ja paloakryylikerroksella. 110mm muoviputki on 190mm aukossa. Tulee aika paksu kakku akryylistä? Eikö voi käyttää juotosbetonia?
Aukon mitoitus on väärin mansetille. Aukon koko= Putken halkaisija +20mm ja aukko < kuin mansetin ulkohalkaisija ,on ohjeistettu samassa detailissa. Tällöin putken ympärillä on 10mm tilaa aukossa ja sen sulkeminen
villa+paloakryylillä onnistuu helposti. ETA-hyväksynnän mukaan juotosbetonia ei ole testattu, joten ratkaisulle ei voida antaa täsmällistä paloluokkaa tai ääneneristävyyttä.
Suosittelen kyseiseen kohtaan palokatkonauhaa + kipsivalua. Jos mansetti on ainut vaihtoehto, vala aukkoa pienemmäksi betonilla ja jättää se 10mm väli putkeen, joka suljetaan kuten yllä kerrottu.
91. Kohteessa on desibeliputki mitä ei löydy ETA:stanne. Miten toimitaan?
Ota yhteyttä ja kerro tarkemmin mikä putki kyseessä. Polttotestejä saattaa löytyä, mutta niitä ei ole aina vielä ETA:ssa.
Jos rakennusvalvonta edellyttää putken nimeä ETA:ssa ja rakennuspaikkakohtainen perustelu ei kelpaa, ratkaisu tarvitaan toisen valmistajan sarjasta. Polttotestaus tulee perässä ja uusimmat putkimallit ovat yleensä hankalimpia.
92. Kohteessa on pelkkää betonirakenteen osastoivaa saumausta. Paloakryyli olisi tilaajan mukaan ok mutta liian kallista. Onko muuta tuotetta?
Saumaukseen voidaan käyttää Tytan B1 Linear paloakryyliä, joka on edullisempi laatu. Sillä ei saa tehdä läpivientien osastointeja, koska tuote ei paisu kuumuudesta.
93. Miten tehdään sähkökaapin pohjan läpivientien osastointi?
Kysy ensin kaapin valmistajalta. Heillä voi olla esim. tyyppihyväksyntä läpivientikumeille.
Jos kaappi on suoraan kiinni lattialaatassa, tilanne hoituu lattialäpivienti-detailein sähkökaapeleille.
94. Onko Tytan Palokipsimassan säilyvyys rajattu?
Tuote säilyy säkissään rajattomasti avaamattona ja kuivassa säilytettynä. Avattu säkki säilyy esim. muovilaatikossa jonkin aikaa.
95.Kohteessa on kaikinpuolin poikkeava toteutus yhden osastoinnin kohdalla. Rakennusvalvonta edellyttää Eurofins tai vastaavan tason polttokoetta, kun ETA:stanne toteutusta ei löydy. Miten toimitaan?
Jos rakennusvalvonta kelpuuttaa vain ETA:n mukaisen toteutuksen, pitää ratkaisua hakea toisesta palokatkotuotesarjasta. Emme lähde poltattamaan erikoisratkaisuja Eurofins tms testilaitoksessa.
96. Käykö betonilaatan polttotestitulokset myös puurakenteiseelle lattialaatalle?
Ei. Puurakenteiselle lattialaatalle löytyy koepoltettuja ratkaisuja.
99. Onko ennakoiva palokatkosuunnitelma aina pakollinen?
Jos kohteeseen on rakennuslupa, niin on pakollinen.
Yleensä on ongelmia tiedossa jos suunnittelua ei tehdä tai vaadita. Tyypillisesti porataan aukkokoot väärin palokatkoille tai tehdään poikkeava osastointi jota rakennusvalvonta ei hyväksy. Ennakoivassa suunnittelussa nimenomaan haetaan ratkaisut etukäteen ja rakennusvalvonta käy ne myös ennakkoon lävitse ja ratkaisut niinsanotusti leimataan. Osastointitöitä ei saa aloittaa ennen kuvien leimausta.
100. Pitäisi tehdä EI 60 palokatko 2-K palovaahdolla kaapelinipulle. Seinä on kipsilevyjä, paksuus 100mm. Miten saan sinne tarvittavan 144mm syvyyden vaahtoa?
Seinää pitää leventää syvyyssuuntaan palokatkon kohdalta. Voidaan käyttää joko Tytan 1-S Palokatkolevyä, joka liimaamalla kehykseksi aukon ympärille saadaan 50mm rakennevahvuutta lisää tai sitten tehdään kipsilevyllä tai muulla palamattomalla EN 13501-1 / A1-luokan mukaisella materiaalilla, lisäkotelointi palokatkon kohtaan, jonka avulla seinän syvyys on vähintään 144mm.
101. Haluttaisiin osastoida PP-muoviputki lattialaatassa käyttämällä 50mm kivivillalevyä valupohjana ja siihen päälle 50mm kipsivalua. Putken ympärille (110mm) tulee se 2 kierrosta palokatkonauhaa. Onko hyväksynnänmukainen?
Ei. Kipsivalua on oltava min. 100mm paksusti PP-putkien tapauksessa. Kivivillalevyn saa halutessa jättää paikoilleen, mutta kipsivalu 50mm ei riitä.
Nauhan paikka on aina valun alaosassa. Katso myös kysymys 84.
102. Voidaanko muovisia PE-X käyttövesiputkia osastoida mansetilla?
Seinärakenteissa voidaan, ja putket voivat olla myös silloin mansetin läpi niputettuna max 55mm nippuihin. Lattiaan ei ole toistaiseksi hyväksyntää mansetilla, mutta nauhalla on 54mm putkiin asti (2 kierrosta palokatkonauhaa ja 100mm kipsivalua)
Putket voivat olla samassa aukossa, keskinäiset välit min. 30mm nauhalla toimiessa.
103. Teen osastointia 25mm ja 32mm metalliputkille pienessä yhdistelmäläpiviennissä seinän läpi. Onko putkieristeen laadulla tai paksuudella vaatimuksia, kun toimitaan Tytan 2-K Palovaahdolla?
Alle 28mm halkaisijaltaan olevia metalliputkia ei tarvitse välttämättä eristää lainkaan tämän tuotteen ETA 11/0206 mukaan. Putkien etäisyys tällöin toisistaan min. 60mm
32 mm metalliputket pitää eristää joko vähintään 30mm paksulla kivivillaeristeellä 650mm matka läpiviennin molemmin puolin (kivivillan tiheys min. 90 kg/m3)
TAI Armaflex eristeellä, jonka paksuus on vähintään 9mm ja eristettä tulee vähintään 500mm matka läpiviennin molemmin puolin. 9mm paksulla eristeellä saadaan paloluokka EI 90. Jos tarvitaan EI 120, eriste pitää olla 35mm paksu. Putkien minimietäisyys aukossa toisiinsa on myös riippuvainen eristeen paksuudesta: 9mm eristeellä 60mm ja > 9 mm eristeellä 35mm.
104. Kohteeseen on menossa satoja kappaleita eri kokoisia mansetteja. Löytyykö suoraan varastostanne?
Kannattaa olla yhteydessä meihin asiasta. Varastoa löytyy, mutta mikään ei estä antamasta ennakkotietoa asiasta meille. Yleensä toimitukset jakaantuu työmailla eriin.
105. Voiko Rakennuskemia piirtää ja laatia detaileja rakennuspaikkakohtaisiin osastointeihin?
Itse emme piirrä mutta meillä on yhteistyössä palotekninen suunnittelutoimisto, joka hoitaa kuviemme teon. Kuvien kustannus pitää sopia tapauskohtaisesti.
106. Onko Tytan palokatkoille dokumentointiohjelmaa työmaille?
Osa asiakkaistamme käyttää sovellusta ja lisenssiä joka on tuotemerkistä riippumaton, esim. Dotag ohjelmisto.
107. Osastoin saumoja Tytan Paloakryylillä. Saako saumalle 5 vuoden materiaalitakuun?
Akryylit luokitellaan plasto-elastisiksi massoiksi, jolloin niille ei anneta takuuta. Elastisille massoille (esim. elementtisaumamassat) valmistaja voi myöntää massan tekniselle toimivuudelle 5 vuoden takuun.
108. Pitääkö muovisissa PEX-putkissa savutiivistää sisäputken ja kuoriputken väli?
Ei ole tarpeellista. Putkien välys on hyvin pieni. Vuodonilmaisun toimivuus on tärkeämpää kuin pienen teoreettisen määrän savua kulkeutuminen palossa välin kautta, ennen
kuin palokatko sulkee aukon. Yksi tapa on kitata toinen pää savutiiviiksi, jos halutaan esim. äänikatko samalla.